Hrvatski “zeleni” startupovi se u posljednjih nekoliko godina razvijaju i rastu velikom brzinom, razvijajući inovativna rješenja za neke od najvećih ekoloških problema s kojima se svijet danas suočava, poput klimatskih promjena, onečišćenja zraka i vode i upravljanja otpadom.

Prema nekim podacima u Hrvatskoj djeluje više od 100 “zelenih” startupova, koji su u 2022. godini prikupili više od 20 milijuna eura investicija. Najzastupljeniji sektori njihova djelovanja su energija (30%), upravljanje otpadom (20%) i hrana i poljoprivreda (15%) i mobilnost (10%).

Vlada Republike Hrvatske je 2022. godine objavila “Nacionalni plan za oporavak i otpornost”, koji uključuje niz mjera za poticanje održivog razvoja, a ove mjere bi mogle pomoći i u osiguravanju financiranja za hrvatske “zelene” startupove.

Zelena energija s hrvatskim potpisom za bolji svijet

Hrvatski ekosustav zelenih startupova pokazao se izuzetno raznolikim. Počevši od rješenja za obnovljivu energiju, recikliranje, održivu poljoprivredu, do inovacija u mobilnosti i zbrinjavanju otpada. Hrvatski startupovi sa zelenim predznakom osvojili su brojne nagrade i priznanja na globalnoj razini, a uz pravu podršku nadležnih institucija i pravih ulagača imaju potencijal postati vodeći globalni inovatori u oblasti održivog razvoja. Na primjer, Greyp Bikes je jedan od vodećih svjetskih proizvođača električnih bicikala i motocikala, dok Solaris izvozi svoje proizvode u više od 10 zemalja diljem svijeta. Neki od njih tek su na početku svog puta, dok se drugi polako, ali sigurno iz startupa pretvaraju u scaleup. Evo naše liste hrvatskih “zelenih” startupova koji doprinose boljoj budućnosti, a na koje svakako treba obratiti pozornost.

Agrivi – jedna od najpoznatijih svjetskih tvrtki vezanih za poljoprivrednu proizvodnju

Tim i proizvod: Agrivi je globalna agrotehnološka tvrtka koju je 2013. osnovao Matija Žulj, a danas ima više od 10.000 korisnika u 50 zemalja svijeta. Od njihovog prvog ulaganja 2016. pozicionirali su se na karti vodećih svjetskih agrotehnoloških kompanija kao jedna od vodećih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom.

Trenutno stanje: imaju urede u Londonu, Bukureštu, Zagrebu i Varšavi, i podržava poljoprivredno-prehrambene tvrtke u više od 100 zemalja, te nude nekoliko različitih digitalnih rješenja za poljoprivrednike.

Cilj: pružiti tehnološku potporu poljoprivrednicima u svim fazama proizvodnje i kroz digitalizaciju procesa biti lider u svom području.

Climatig – hrvatski startup koji pomaže u predviđanju klimatskih rizika

Tim i proizvod: Climatig tim čine Duško Radulović (CEO), Kristina Gaća (CCO) i Alen Šterpin (CSO), a njihov proizvod koristi znanost o klimi, strojno učenje i AI kako bi dao najpreciznije izračune rizika za klimatske opasnosti do 2100. godine. Namijenjen je bankama, osiguranjima, javnoj upravi te svim vlasnicima i upraviteljima nekretnina. Ove projekcije imaju poseban značaj za banke i osiguravajuća društva jer su im potrebne prilikom procjene rizika pri odobravanju kredita i osiguranju nekretnina. Također, korisne su i za poljoprivrednike te pojedince koji brinu o svojoj imovini.

Trenutno stanje: Climatig je u fazi komercijalizacije svog proizvoda, a njihov sustav za upravljanje energijom u zgradama je trenutno instaliran u nekoliko zgrada u Hrvatskoj i inozemstvu, poput zgrade Europskog parlamenta u Zagrebu.

Cilj: postati SaaS platforma usmjerena i prema B2C segmentu tako da će korisnici moći samostalno unositi svoju imovinu, izvršiti plaćanje i pregledavati klimatske rizike. Poslovno su zasad fokusirani na banke, osiguranja i jedinice lokalne samouprave.  

Green Energy Pal – platforma za učinkovito upravljanje električnom energijom za kućanstva i manje industrijske pogone

Tim i proizvod: Green Energy Pal je osnovan 2021. godine u Zagrebu i čine ga Ivan Pavić, Alen Hrga, Domagoj Badanjak i Ivan Sudić. Oni su osmislili uređaj Enpulse, pomoću kojeg se mogu značajno smanjiti računi za struju. Korisničko sučelje u stvarnom vremenu prikazuje potrošnju energije te dosadašnje troškove, njihovu analizu te uskoro i savjete kako ih smanjiti.

Trenutno stanje: osim FER-ovog programa Spock, iz kojeg su i nastali, sudjelovali su na raznim edukacijama za startupe, a na BASF Innovation Hubu su ušli u finale kao jedno od šest najboljih rješenja u području održivog razvoja u srednjoj i istočnoj Europi. Trenutno im je u fokusu privući strateškog partnera (investitora) kako bi ubrzali razvoj razvoj platforme, kako bi proizvod zaživio te kako bi zaposlili ljude koji će stalno raditi na razvoju.

Cilj: optimizacija troškova električne energije kućanstva, malih i srednjih poduzeća, kako bi njima smanjili financijske troškove, a svima osigurali zeleniji planet i bolju budućnost.

Ascalia – nova rješenja za analizu i modernizaciju proizvodnje

Tim i proizvod: Marin Bek i Dejan Strbad, inženjeri strojarstva i računarstva, osnovali su Ascaliu 2018. u Zagrebu. Ascalia razvija sustav za optimizaciju proizvodnje u industriji, koje se temelji na Internetu stvari (IoT) i strojnom učenju (ML), a omogućuje proizvođačima da prikupljaju i analiziraju podatke o svojoj proizvodnji i moderniziraju proizvodnju.

Jedan od problema u regiji koji je Ascalijin tim prepoznao je zastarjelost industrijskih sustava koji se zato ne mogu povezati s IoT tehnologijom. Kako bi izbjegli troškove nabave skupih uređaja za integraciju starih industrijskih sustava u digitalne sustave, Ascalijin tim je razvio vlastiti hardver koji omogućuje povezivanje na postojeću infrastrukturu bez značajnog poremećaja postojećih procesa. Softverski dio sustava sadrži sve potrebne algoritme i analitike za obradu velike količine podataka. Ascalia tako pruža proizvodnim tvornicama učinkovitu proizvodnju, smanjenje potrošnje resursa i pozitivan utjecaj na okoliš, bez potrebe za velikim inicijalnim ulaganjima.

Trenutno stanje: imaju tim od 10 zaposlenika, sa sjedištem u Zagrebu i uredom u Milanu. U 2023. godini prikupili su investiciju od 1,2 milijuna kuna, što će im omogućiti da nastave s razvojem svog rješenja.

Cilj: Ascalia planira proširiti svoju prisutnost na globalnom tržištu, kao i razvijati nova rješenja za poboljšanje proizvodnje, uključujući rješenja za održivost i digitalnu transformaciju. Žele se etablirati kao lider za digitalizaciju i unaprjeđenje proizvodnje.

Makabi Agritech – “pametna tableta za biljke”

Tim i proizvod: Osnivač Makabi Agritecha, Marko Vinceković, svoje najznačajnije istraživanje započinje 2015. godine, a riječ je o mikrokapsuli veličine od 160 mikrometra do 4 milimetra, čija svrha je pružiti biljci sve što joj je potrebno od klijanja do berbe, od zaštite do ishrane.

Trenutno stanje: Ovaj startup čine znanstvenici vizionari iz različitih znanstvenih disciplina od kemije, biotehnologije, mikrobiologije, proizvodnje hrane, poljoprivrede i menadžmenta, koji nude savjetovanja u pripravi agroekoloških formulacija za ishranu i zaštitu biljnih kultura te proizvodnju funkcionalne hrane.

Cilj: Projekt pod nazivom “MAKABI – Mala kapsula za zdravu biljku i funkcionalnu hranu“ je započeo 1. ožujka 2023. te će trajati do 1. ožujka 2025.. Cilj projekta je i potaknuti rast poduzeća Makabi Agritech kroz licenciranu prodaju prethodno patentiranog proizvoda.

VeeMee – online platforma za domaće proizvođače hrane

Tim i proizvod: Platforma VeeMee osnovana je prije pet godina s ciljem podizanja konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, a njezin idejni začetnik je Marko Kozjak.

Trenutno stanje: VeeMee danas okuplja više od 2000 tisuća proizvođača, najviše iz Hrvatske, ali i iz Grčke i Španjolske, koji svoje proizvode nude na platformi koja ima omogućuje lakši put do krajnjeg kupca.

Cilj: postati najveći market place, odnosno online trgovina hrane proizvedene u Hrvatskoj. Cilj im je i potpuna transparentnost podatak u poljoprivrednoj proizvodnji, sljedivost hrane te povećanje proizvodnje.

Podijelite