Unaprjedite svoju karijeru ili potaknite osobni razvoj usvajanjem novih vještina – i to besplatno! Nikad nije kasno za učenje novih vještina. Bilo da se radi o trenutnom poslu, novoj karijeri ili osobnom razvoju, nove vještine mogu vam pomoći da se pomaknete u smjeru u kojem želite rasti. Odredite na čemu volite raditi, bilo na poslu ili u slobodno vrijeme, i utvrdite isplati li se uložiti vrijeme da biste napredovali. Neke su vještine previše komplicirane da bi se odabrali kao početne točke u određenom trenutku života. Primjerice, ako vam je cilj baviti se pravom ili medicinom, onda vam ne preostaje ništa drugo nego slijediti tradicionalni put dodatnih godina školovanja i stručnog usavršavanja. Za one koji već imaju posao i trebaju nastaviti zarađivati ​​za život, potreban je jednostavniji pristup. Potrebne su vam vještine koje možete sami razviti kada za to imate vremena. Izvadite list papira ili otvorite novi dokument na računalu i napišite što želite postići u životu, zatim nabrojite sve potrebne vještine koje su nužne da postignete željene ciljeve. Neki od mogućih ciljeva zahtijevat će mnoštvo novih vještina, dok će za druge možda trebati samo jedna. Koje god odabrali, najvažnije je krenuti i ne odustajati.

Kako razviti i odabrati nove vještine

Nakon što ste dosegli određenu kompetenciju na svom putu razvoja, imate izbor: nastaviti brusiti određenu vještinu u godinama koje dolaze kako biste postigli majstorstvo ili početi razvijati druge vještine na popisu. Postati vrhunski stručnjak u svom području poslovanja može donijeti visoka primanja i ugled, no potencijalni nedostatak je to što imate “sva jaja u jednoj košari”. Što ako se ozlijedite na neki način i više ne možete obavljati trenutne zadatke? Što ako se dogodi pandemija koja će vas u dogledno vrijeme onemogućiti u obavljanju posla? Iako se razvijanje novih vještina može činiti kao dugotrajna obveza, trebate shvatiti da će vam ti mjeseci proći bez obzira na to hoćete li poduzeti nešto ili ne. Zašto onda ne krenuti odmah?

Čitajte po preporuci stručnjaka

Ako želite čitati, no ne znate otkud početi, zašto se ne biste oslonili na preporuke osoba ili institucija kojima se divite? Primjerice, Bill Gates svake godine posveti dva posta na svom blogu (ljeti i zimi) svojim osobnim preporukama za čitanje. Svaki put se usredotoči na određeni broj knjiga, pružajući kratak pregled zašto mu se svaka od njih posebno svidjela. Počevši od 2014., čak je počeo snimati kratke video zapise uz svoj sezonski popis, a dosad je objavio preko stotinu preporuka. Preporuke svoje najdraže poznate osobe možete potražiti i na stranici Most Recommended Books gdje se nalaze knjige koje vole čitati Elon Musk, Barack Obama i mnogi drugi.

Završite besplatni online seminar

Coursera predavanja drže vrhunski profesori s najboljih svjetskih sveučilišta i fakulteta uključujući Oxford, Stanford, Yale, Princeton, Vanderbilt i Berkeley. Tečajevi se razlikuju po vremenskim zahtjevima, ali nude fleksibilan tempo učenja. Kategorije uključuju poslovanje, informatiku, informatiku, osobni razvoj, učenje jezika i još mnogo toga, a više od 1.600 tečajeva potpuno je besplatno. Udemy – više od 500 besplatnih tečajeva obuhvaća niz tema koje su temeljito obrađene, ovisno o odabranom stupnju znanja. Ako želite naučiti novu vještinu od nule, Udemy je sjajno mjesto za početak. Kategorije uključuju web razvoj, IT, osobni razvoj, Microsoft tehnologiju i još mnogo toga. edX – ova platforma ozbiljno shvaća svoju viziju o “svijetu u kojem svaki učenik može pristupiti obrazovanju kako bi otključao svoj potencijal, bez barijera troškova ili lokacije”. Bilo koji od njihovih 7000 tečajeva može se pohađati besplatno, iako ocjenjivane zadatke i certifikate stječu samo oni s plaćenim računom. Kategorije uključuju poslovanje i upravljanje, komunikacije, ekonomiju i financije, etiku, pravo i mnoge druge. Alison – s više od 2000 visokokvalitetnih tečajeva na temu administrativne podrške, sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu, medicinskog kodiranja, te korisničke podrške, zasigurno ćete pronaći neku opciju da poboljšate svoje vještine vezane uz odabranu karijeru. Kategorije uključuju poslovanje, operacije, financije, IT, marketing i još mnogo toga, a certifikati i diplome su besplatni.

Besplatne edukacije velikih kompanija

Ciljanom online pretragom područja interesa, na internetu možete naći besplatne edukacije brojnih kompanija. Najpoznatiji su zasigurno tečajevi koje organizira Google. Grow with Google inicijativa je pokrenuta 2017., a putem koje Google u partnerstvu s knjižnicama, školama i drugim organizacijama pruža radionice digitalne pismenosti i individualnog podučavanja. Cilj im je pružiti svima podlogu za razvijanje vještina potrebnih za pronaći zaposlenje u novom, digitalnom svijetu. Jedna od odličnih inicijativa je i Elements of AI. Pod tim zajedničkim nazivom obuhvaćen je niz besplatnih online tečajeva Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju. Oni žele što više ljudi potaknuti da nauče što je umjetna inteligencija, što se sve s pomoću nje može (i što se ne može) te kako da počnu izrađivati metode umjetne inteligencije. Tečajevi su spoj teorije i praktičnih vježbi i mogu se odraditi u vlastitom ritmu.

Podijelite