Uz pomoć pametnih strojeva i alata, farmeri mogu pratiti uvjete na terenu i donositi strateške odluke za cijelu farmu ili jednu biljku, a da ne moraju ni kročiti u polje. Prema izračunima UN-a, do 2050. godine u svijetu će biti 9.7 milijardi ljudi. Ovo povećanje, prema UN-ovoj agenciji za hranu i poljoprivredu, potrebno je zadovoljiti kroz 70% porasta poljoprivredne proizvodnje. Internet stvari (IoT) pružio je načine za poboljšanje gotovo svake zamislive industrije. U poljoprivredi, IoT ne samo da je pružio rješenja za često dugotrajne i zamorne zadatke, već u potpunosti mijenja način na koji o njoj razmišljamo.

Vinarija Kutjevo koristi internet stvari za uspješno poslovanje

Proizvodnja vrhunskih vina odgovoran je i zahtjevan posao, no jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija već desetljećima spremno odgovara na svaki izazov u svojoj industriji. Vinarija Kutjevo u svom poslovanju postavlja nove trendove, a jedan od njih je uvođenje interneta stvari u brigu o vlastitim nasadima, koji se protežu na 420 hektara i pod nadzorom su drona. Ideja je što učinkovitije i uz što niže troškove, kontrolirati varijabilnosti koje utječu na kvalitetu grožđa. Uz mrežnu podršku Hrvatskog Telekoma, kroz ovaj pilot- projekt prikupljaju se podaci o stanju vinograda uz pomoć specijalnih multispektralnih kamera. Pomoću njih moguće je utvrditi postojanje potencijalnih problema, poput moguće pojave bolesti ili štetnika, nedostatka gnojiva ili potrebe za navodnjavanjem. Operater drona snima nasade prema zadanoj putanji i tako nadzire sve promjene i stanej na terenu.

Zahvaljujući primjeni ove tehnologije i brzini prijenosa podataka koju omogućuje 5G mreža, poboljšavamo upravljanje vlastitim vinogradima, što utječe i na proizvodnju vrhunskih, nagrađivanih vina po kojima smo prepoznatljivi, ističe Mirela Križanović, direktorica Vinogradarstva i vinarstva u Kutjevu.

Uvođenjem 5G mreže u široku primjenu očekuje se veliki napredak kada je u pitanju brzina prijenosa podataka i stabilnost veze, pa će se tako i ovim pametnim strojevima moći upravljati i iz udaljenog kontrolnog centra. U Kutjevu se snimkama koriste i za kreiranje mape vinograda, što omogućuje smanjenje troškova u proizvodnji, povećanje i reguliranje prinosa i kvalitete grožđa, te praćenje cjelokupne vinogradarske proizvodnje. Snimkama će se koristiti i za razvoj i treniranje neuronskih mreža sustava umjetne inteligencije koji će u budućnosti moći zamijeniti mnoge zahtjevne operacije prilikom upravljanja proizvodnjom.

Pametni strojevi budućnost su poljoprivrede

Pojam pametna poljoprivreda odnosi se na korištenje tehnologija poput interneta stvari, senzora, lokacijskih sustava, robota i umjetne inteligencije na farmi. Krajnji cilj je povećanje kvalitete i količine usjeva uz optimizaciju utrošenog ljudskog rada.

Analitika senzora koji mjere vlažnost zraka ili kvalitetu tla, nadopunjena  novim informacijama uz primjenu umjetne inteligencije može biti revolucionarna i značajno unaprijediti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. – smatra Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Pametna poljoprivreda podrazumijeva korištenje novih tehnologija koje su nastale u osvit četvrte industrijske revolucije u područjima poljoprivrede i stočarstva, kako bi se povećala količina i kvaliteta proizvodnje, maksimalnim korištenjem resursa i minimiziranjem utjecaja na okoliš. Primjena pametne tehnologije u poljoprivredi i stočarstvu omogućit će jačanje prehrambene sigurnosti u cijelom svijetu, te imati pozitivan utjecaj na brojne čimbenike održivosti:

  • Povećana proizvodnja: optimizacija svih procesa vezanih uz poljoprivredu i stočarstvo povećava stope proizvodnje
  • Ušteda vode: vremenska prognoza i senzori koji mjere vlagu tla znače zalijevanje samo kada je to potrebno i u odgovarajućem razdoblju
  • Bolja kvaliteta: analiza kvalitete dobivenog proizvoda u odnosu na primijenjene strategije omogućuje prilagodbe za povećanje kvalitete naknadne proizvodnje
  • Smanjeni troškovi: automatizacija sjetve, tretmana i žetve smanjuje korištenje resursa
  • Otkrivanje štetočina i zdravlje životinja: rano otkrivanje zaraze na usjevima ili bolesti kod životinja znači da se njihov utjecaj na proizvodnju može svesti na minimum
  • Bolja održivost: ušteda resursa poput vode za navodnjavanje i dobivanje maksimalne koristi od zemljišta smanjuje utjecaj na okoliš.
Podijelite