Vodeće kompanije diljem svijeta u svoje su poslovanje integrirale poseban sustav kojim su povećali produktivnost brojnih odjela. Radi se zapravo o ERP-u (Enterprise Resource Planning op.a.), sustavu koji je s vremenom postao ključni faktor za uspjeh, ponajviše jer omogućava poduzećima da objedine sve svoje poslovne procese u jedinstvenom rješenju. Mnogima će se ova tema na prvu učiniti prilično kompleksnom, stoga krenimo redom.

Što je uopće ERP?

Odjel ljudskih resursa, računovodstva, kao i marketing, prodaja i brojni drugi odjeli, umrežavaju se uvođenjem ovakvog sustava, i to poprilično jednostavno – koristeći relevantne podatke iz iste baze. Na ovaj način postiže se bolji uvid u različite operativne aktivnosti kompanije, a ERP sustav pritom nudi podršku u donošenju određenih strateških odluka te samim time povećava efikasnost zaposlenika. Konkretnije, organizacije i kompanije koje su uspješno implementirale ERP sustave ostvaruju znatno poboljšanje u produktivnosti i operativnoj učinkovitosti od 20 do čak 30 posto.

Komu je ERP namijenjen?

Pritom, uspješno upravljanje kompanijom, a osobito povećanje razine učinkovitosti rada u istoj, moguće je samo pod pretpostavkom izvrsnog poznavanja njezina unutrašnjeg načina djelovanja. Upravo zbog toga ERP može biti koristan, ponajprije zato što osigurava automatizaciju i povezivanje radnih procesa te tako omogućuje dijeljenje podataka unutar tvrtke.

Dodatno, kako uvođenje ERP sustava znatno štedi vrijeme, a samim time i resurse, poslovni procesi postaju jednostavniji i samim time jeftiniji. To, pak, ovo rješenje čini prihvatljivim i za male i srednje poduzetnike, a ne isključivo za velike kompanije. 

Kako se implementira? 

Konkretno, implementacija ERP sustava može izgledati ovako: tvrtka koja se bavi
proizvodnjom može koristiti ERP za praćenje zaliha sirovina, upravljanje proizvodnim
linijama, planiranje radne snage i vođenje financija. Svi podaci o zalihama, proizvodnji, prodaji i financijama dostupni su u realnom vremenu, što omogućava menadžmentu brzo reagiranje na promjene u potražnji ili probleme u proizvodnji.

Kod implementacije ERP sustava nužno je najprije definirati detaljan popis poslovnih procesa te potrebnih funkcionalnosti, a potom navesti sve ciljeve koji se žele postići. Pri tome, korisno je odabrati cjelovito rješenje koje će vam u tome pomoći, poput Pantheon ERP-a. Radi se o usluzi koja pokriva sve poslovne procese, od nabave i fakturiranja do računovodstva i upravljanja plaćama do proizvodne i poslovne analitike.

Evo i detalja

Usluga Pantheon ERP korisnicima se pruža u obliku licencija koje korisnici koriste za pristup svojoj bazi podataka. Pri tome, licencijama su određene funkcionalnosti, a svi podaci koji se unose u aplikaciju spremaju se u istu bazu podataka. Nadalje, baza podataka instalirana je u Data Centru Hrvatskog Telekoma.

Pri tome, baza podataka se za potrebe dijeljenja informacija otvara za svaku tvrtku individualno. Drugim riječima, u slučaju računovodstvenog servisa, koji obavlja usluge za više tvrtki istovremeno, potrebno je korištenje više baza podataka dok većina tvrtki treba koristiti samo jednu bazu podataka. U slučaju da se radi o tvrtki koja ima i povezana poduzeća, tada je također moguće korištenje više baza podataka (za svako povezano poduzeće individualno). S jednom licencom (jednim korisničkim imenom i lozinkom), moguće je pristupiti većem broju baza.

Koliko košta?

Korisnici mogu započeti s korištenjem Pantheon ERP-a tek nakon što im se izvrši implementacija poslovnog rješenja. Pri tome, cijena implementacije ovisi o razini poslovnih procesa, odnosno o načinu poslovanja pojedinog korisnika. Ipak, naglašavamo da u periodu 21.5. – 21.6. traje promo ponuda. 

Naime, aktivacija Pantheon licencije iznosi 1 eur + PDV u periodu od dva mjeseca od aktivacije. Nakon isteka promotivnog perioda cijena se plaća sukladno cjeniku. Ponuda se odnosi se i na nove i na postojeće korisnike koji aktiviraju licenciju/e u promotivnom periodu.

Podijelite