Prosječan raspon ljudske pažnje u današnje vrijeme iznosi samo 8,25 sekundi, kaže istraživanje, što je značajno smanjenje u odnosu na period od 12 sekundi u 2000. godini. To znači da se naš raspon pažnje smanjio za trećinu u samo dva desetljeća!

Društvene mreže preporučuju da videozapisi koje na njima objavljujemo traju od 7 sekundi (TikTok i Snapchat) do maksimalnih 30 sekundi, minute (LinkedIn i X) ili maksimalno dvije (YouTube). Praksa je pokazala da korisnici jednostavno ne mare za duži sadržaj. Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put pročitali nečiji status od nekoliko paragrafa – mora se raditi o doista zanimljivoj temi da bi mu posvetili toliko pažnje, zar ne?

Upravo je zato video odličan izbor za privlačenje nečije pozornosti – vizualno je atraktivan i dopušta korištenje različitih sadržaja istovremeno. U video, osim same slike, možemo dodati tekst, glazbu i razne efekte istovremeno, te napraviti prezentaciju za sva osjetila. Kada imamo vrlo kratki raspon vremena za ugrabiti nečiju pozornost, ključno je da mu uspijemo prenijeti sve relevantne informacije, a upravo za to koristimo video pitch.

Što je video pitch?

Video pitch je kratak i uvjerljiv video koji se koristi za predstavljanje novog proizvoda, usluge ili ideje potencijalnim kupcima ili korisnicima. Obično traje od 30 sekundi do dvije minute i osmišljen je da privuče pozornost gledatelja i potakne ih da žele doznati više. Ovaj koncept vrlo je sličan takozvanom elevator pitchu, samo se ne odvija uživo, interakcijom 1-na-1, već svoju ideju prenosimo na mali ekran, te je tako prezentiramo gledatelju.

Za sve oni koji traže način kako ulagačima predstaviti svoj startup, video pitch može biti savršena prilika da potencijalnim investitorima predstave svoj tim i svoje poslovanje. Možemo istaknuti iskustvo i stručnost svog tima i dati investitorima uvid u kulturu naše tvrtke, objasniti svoj poslovni model, ciljano tržište i svoju konkurentsku prednost. Ako je naš video dobro napravljen i zanimljiv, može izazvati i pozornost medija, što može privući više investitora i kupaca. Kvalitetno napravljen video, koji ima svoju svrhu i ispunjava svoj cilj, može biti jako moćan marketinški i poslovni alat.

Prednosti video pitcha

Video izražavanje ima niz prednosti u odnosu na druge oblike komunikacije, a najvažnija je to što u malo vremena možemo reći mnogo toga, zahvaljujući simultanom korištenu različitih oblika komunikacije. Na taj se način lakše povežemo s gledateljem i razvijemo emocionalnu vezu. Videozapisi mogu koristiti glazbu, slike i pripovijedanje kako bi kod gledatelja izazvali emocije koje bi bilo teško postići samo, primjerice, tekstom.

Videozapisi su vizualno privlačniji i stoga postoji veća vjerojatnost da će ostati u umu gledatelja čak i nakon što ga odgledaju do kraja. A mi želimo da razmišljaju o onome što smo im pokazali. Mogu se koristiti za dosezanje šire publike i dijeliti na društvenim medijima čineći ih dostupnima globalnoj publici. Video pitch možemo pokazati osobi za koju je namijenjen, ali ga zatim i prilagoditi da postane dio sadržaja naše marketinške strategije. Videozapisi se mogu prilagoditi određenim demografskim podacima i interesima, što ih čini učinkovitijim načinom za dosezanje pravih ljudi.

Njime možemo reći mnogo toga u malo vremena, te se učinkovito izdvojiti od konkurencije. Ulaganjem vremena i ostalih resursa u produkciju samog videozapisa, pokazujemo da radimo na svom brendingu te da vjerujemo i ulažemo u svoj proizvod i ideje kako bi uspjeli. Takav pristup pokazuje ozbiljnost potencijalnim kupcima, ali i ulagačima.

Kako izgleda dobar video pitch?

Dobar video pitch trebao bi biti:

1. Kratak i jasan – iako su rasponi pažnje kraći nego ikad, to ne znači da bi svaki videozapis trebao trajati 30 sekundi ili manje. Važno je da možemo shvatiti koncept u 5 – 10 sekundi, što nam omogućuje da se zadržimo i duže ako smo stvarno zainteresirani. Dakle, ako ističemo ključne komponente novog proizvoda, odlučit ćemo se za kratki format, dok bi duži videozapisi mogli biti bolji izbor ako imate priču koju treba detaljnije ispričati i dovoljno je zanimljiva.

2. Vizualno atraktivan – videozapisi trebaju koristiti slike i grafiku visoke kvalitete kako bi zadržali pozornost gledatelja. Korištenjem glazbe, pripovijedanjem i drugim tehnikama gradimo priči kroz sva osjetila

3. Imati cilj –  video prezentacija nije prilika za eksplicitno isticanje brenda i samo sebi svrha. To je način da se kupac ili ulagač, ovisno o prigodi za koju radimo video, osjeća uključenim u našu ideju i želi izvršiti radnju na koju ga potičemo. Dakle, video pitch mora biti usmjeren na klijenta i imati specifičnu svrhu.

4. Pozivati na akciju – video prezentacije trebaju imati jasan poziv na radnju koji gledatelju govori što želimo da učini. To može biti kupnja proizvoda, rezervacija usluge, posjet web stranici, prijava na newsletter ili bilo što drugo. Važno je gledatelju iskomunicirati što želimo postići i omogućiti mu da to i napravi, primjerice stavljanjem određene poveznice.

Zato svakako ne zaboravite:

Istražiti svoju publiku – nije isto raditi film za stariju i mlađu dobnu skupinu, žene ili muškarce – važno je znati kome se obraćamo kako bismo mogli prilagoditi jezik i sadržaj ciljanoj publici.

Dobro se pripremiti – ako nastupamo pred kamerom važno je da izgledamo samouvjereno i da dajemo dojam da znamo o čemu govorimo. Ako smo neuvjerljivi, gledatelji nas neće ozbiljno shvatiti, niti će naš cilj biti ispunjen.

Koristiti kvalitetnu opremu – kvaliteta našeg videozapisa značajno će utjecati na doživljaj gledatelja, ali i njihovu percepciju našeg brenda. Ako nam to budžet dozvoljava, svakako je dobro prepustiti tehničku izvedbu profesionalcima.

Zatražiti povratne informacije – iskreni prijatelji i članovi obitelji prva su adresa za povratne informacije. Oni će nam reći jesmo li uspjeli u svojoj namjeri i što im se sviđa, a što ne. Za one s većim budžetom, tu su uvijek i profesionalne fokus-grupe.

Kako napraviti video pitch?

Prije nego što napravimo svoj videozapis, važno je dobro isplanirati čitavi proces, kako ne bismo trošili vrijeme i novac uzalud. Za početak moramo znati što prodajemo i koje su glavne odrednice našeg proizvoda ili usluge. Dok pišemo svoju priču, moramo razmišljati o tonu svog brenda – je li naš proizvod nešto što unositi sreću u život kupca, služi mu za razbibrigu i hobi ili je nešto ozbiljno i skupo, što mu olakša život? Cilj nam je razumjeti našu ciljanu publiku i njihov svakodnevni život. Koji bi pristup najbolje zaokupio njihovu pozornost?

Također, kvaliteta proizvodnje trebala bi odgovarati imidžu koji pokušavamo razviti. Ako prodajemo prototip zabavne društvene igra na Kickstarteru, sasvim sigurno ćemo koristiti drukčiji ton i pristup nego tvrtka koja prodaje medicinske uređaje. U prvom slučaju može proći i zabavni video napravljen s pomoću pametnog telefona, dok bi se u potonjem slučaju vjerodostojnost trebala ogledati kroz profesionalnu produkciju i visoku kvalitetu izvedbe. No, generalno gledajući, trebali bi slijediti neke općenite smjernice:

1.       Napisati scenarij videa

2.       Odrediti osobe koje će biti u kadru

3.       Odrediti budžet

4.       Pronaći lokaciju (osigurati dozvole, ako su potrebne)

5.       Osigurati prijevoz

6.       Osigurati opremu (kamera, mikrofon i osvjetljenje su minimalno što treba imati)

7.       Imati isprintane dozvole, scenarije, tekstove i svu potrebnu papirologiju, za svaki slučaj

1.       Slijediti scenarij

2.       Prilagoditi se uvjetima na terenu, ako je potrebno

3.       Osigurati hranu i piće ako se radi o cjelodnevnom radu ili nepristupačnoj lokaciji

4.       Ponoviti određene dijelove više puta (za svaki slučaj)

5.       Jasno predstaviti svoju ideju ili proizvod, pokazati njegove karakteristike i načine na koji nam olakšava život

6.       Govoriti izravno u kameru

7.       Završiti jasnim pozivom na akciju

1.       Prebaciti sav materijal na jednu lokaciju

2.       Osigurati kopije, u slučaju nesretnog slučaja ili pogreške

3.       Urediti video (ili angažirati profesionalca)

4.       Osigurati dozvole za korištenje glazbe ili drugog zaštićenog materijala

5.       Finalni proizvod pregledati više puta i tražiti mišljenje bliske i/ili objektivne osobe

Podijelite