Kontaktirajte nas

Cyber napadi na male tvrtke više su pravilo, nego iznimka, a više od polovice anketiranih malih tvrtki napadnuto je barem jednom u posljednjih godinu dana. Štete mogu biti ogromne!

Cyber napadi na velike kompanije poprilično su česta pojava, ali u medije uglavnom dospiju ako se radi o velikoj šteti nanesenoj korporaciji ili posljedicama koje je nemoguće zataškati. No, samo zato što o njima ne čitate svakodnevno, ne znači da se isti takvi napadi ne događaju malim i srednjim tvrtkama. Dapače, događaju se mnogo češće i ostavljaju mnogo veće posljedice. Mnoge tvrtke teško usklađuju razinu svojih ulaganja u inovacije u kibernetsku sigurnost s rezultatima koje daju poduzete mjere sigurnosti. Odabir pogrešne strategije za ulaganje u tehnologije kibernetičke sigurnosti može koštati organizaciju puno više od utrošenog novca – zloćudni napad može naštetiti robnoj marki, ugledu i budućem napretku cijelog poslovanja. Jeste li razmišljali o tome kakve bi posljedice mogao ostaviti cyber napad na vaše malo poduzeće?

Zašto cyber kriminalci ciljaju mala poduzeća

Nitko, pa tako ni hakeri, ne žele trošiti svoje vrijeme uzalud. Svima njima bilo bi draže napasti veliku korporaciju i pritom se domoći milijuna u vrlo kratkom vremenu. Problem je samo što ogromne korporacije većinom imaju i vrhunske sustave zaštite koje je vrlo teško probiti, pa isplativost postane upitna. Mnogo je jednostavnije naciljati nekoliko manjih, ali kumulativno isplativijih meta. Hakeri znaju da većina malih tvrtki nema resurse ili znanje kako bi zaštitili svoje osjetljive digitalne podatke. Tome ne pomaže ni činjenica što se mnogi vlasnici i rukovoditelji vode filozofijom “pa neće valjda baš mene”. Takav način razmišljanja je poput ostavljanja otvorenih vrata na vlastitoj kući, jer mislite da živite u sigurnom kvartu – možete imati sreće i da vam se godinama ništa ne dogodi, a možete postati i dio crne statistike prema istraživanju Accenturea, koja kaže da je čak 43% cyber napada usmjereno upravo na male kompanije, dok je samo njih 14% spremno od istih se i zaštititi. Suvremene IT infrastrukture složenije su i sofisticiranije nego ikad, a količina virtualnog područja koju je potrebno zaštititi eksponencijalno je porasla. Vlasnici malih tvrtki više ne moraju razmatrati hoće li doći do sigurnosnih prijetnji njihovom poslovanja, već kada bi se to moglo dogoditi.

hakeri_ciljaju_male_tvrtke_za_cyber_napad

Isplati li se zaštititi malu tvrtku od cyber napada?

Kompanija Hiscox napravila je istraživanje u preko 5 tisuća kompanija iz sedam zemalja (SAD, Njemačka, Francuska, Belgija, UK, Nizozemska i Španjolska) i došla do zaključka kako male kompanije u prosjeku pretrpe oko 77 tisuća dolara financijskih gubitaka nakon jednog cyber napada. Dok je 2018. godine njih 33% bilo napadnuto barem jednom u godinu dana, u 2019. taj se postotak popeo na čak 47%. Napadnuta poduzeća ne samo da moraju uložiti u popravljanje oštećenih dijelova svoje infrastrukture i softvera, već se moraju pozabaviti i mogućim tužbama i štetom nanesenoj svojoj reputaciji, koja bi mogla dovesti do izgubljenog poslovanja i povećanih premija osiguranja.

Više od polovice malih kompanije koje se nađu pod napadom, primorane su zbog velikih troškova ugasiti svoje poslovanje. Vlasnik kompanije u tom trenutku nije jedina osoba koja gubi mnogo, tu su i radnici koji ostaju bez svojih primitaka, a posljedično se vrši udar i na gospodarstvo države u kojoj kompanija djeluje. Naravno, to se ne odnosi na samo jednu malu tvrtku, no kada bi veliki broj njih morao zatvoriti svoja vrata radi iznimno velikih troškova reparacije, jasno je da bi posljedice mogle biti velike.  Matematika je jednostavna – uložiti u zaštitu ili sanirati posljedice, ako to uopće bude moguće?

Digitalna sigurnost za male i srednje tvrtke

Ako ste vlasnik male tvrtke, prijetnju cyber napada ne biste trebali shvatiti olako. Zaštita vaših digitalnih podataka i poduka kako se oporaviti od napada koji se mogu dogoditi, mogu spriječiti vašu tvrtku da postane jedna u nizu gore navedenih statističkih podataka. Upad u digitalni sustav malog poduzeća može se izvesti relativno jednostavno. S obzirom na to da se mnogi vlasnici tvrtki sve više oslanjaju na praktičnost internetske komunikacije, upravljanje radom raznim kraticama i pohranu podataka bez velike zaštiti istih, iskorištava se pojedinac, a ne sustav. Mnogi hakeri pronalaze svoj sustav kroz račune zaposlenika, aplikacije u oblaku, lažne poruke e-pošte, nezaštićene uređaje i loše platne sustave.

HT_data _centar_sigurna_digitalna_budućnost_poslovanja

Djelujte proaktivno, educirajte svoje zaposlenike i uvedite standarde koji će im olakšati sigurno poslovanje. Koristite infrastrukturu poput naprednog Data centra Hrvatskog Telekoma koji je uređen po TIER 3 standardima sigurnosti i kontinuirano se štiti i nadograđuje. Osnovna zaštita za sva računala povezana s internetom uključuje dobar antivirusni softver. Nakon instalacije Antivirus zaštite na vaše stolno ili prijenosno računalo, ona detektira i blokira viruse, spyware, spam i hakerske napade te na taj način čuva vaše podatke. Dodatno, ugrađena web sigurnosna procjena će vas prilikom korištenja Interneta upozoriti u slučaju da pokušate učitati potencijalno opasnu web stranicu.

Ako se već i dogodi da ostanete bez podataka na računalu, pobrinite se da imate pristup kopijama koje ćete pohranjivati u oblaku. Cloud Backup usluga omogućuje jednostavnu i automatiziranu pohranu sigurnosnih kopija podataka koje se nalaze na različitim uređajima. Kontinuiranom i automatiziranom pohranom podataka koja se dešava kada se podaci promijene, sprječavate gubitak bitnih informacija važnih za vaše poslovanje.

Uvijek možete iskoristiti i sve prednosti cloud replikacije Hrvatskog Telekoma. U slučaju katastrofe osiguran vam je minimalan RPO i RTP Failover (proces prebacivanja produkcijskog servera na sekundarni server) i Failback (proces vraćanja primarnog servera sa sekundarnog servera nakon planiranog ili neplaniranog failovera). U slučaju katastrofe nastavljate s vašim poslovanjem s minimalnim utjecajem na vaše dnevne aktivnosti. Razmislite o nadzoru uređaja zaposlenika izvan zaštićene mreže radi narušavanja sigurnosti, te postavljanju planova za krizne situacije kako bi se spriječile prijetnje i osigurao brzi oporavak u slučaju nužde.

Umjesto da kupujete softver, iznajmite sve usluge od provjerenih pružatelja, poput Hrvatskog Telekoma, čime dobivate i stručnu podršku u slučaju problema.

Živimo u dobu u kojem je sve oko nas digitalno, od gradova u kojima živimo, do načina kako promoviramo svoje poslovanje. Informacije su postale jedna od najvrjednijih valuta i zato se više se isplati uložiti u zaštitu svog digitalnog okruženja, nego žaliti za onim što je moglo biti kada već bude prekasno.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.