Manja sredina, uz pomoć pametne tehnologije i 5G mreže, može postati centar svijeta svakom radniku na daljinu – a mogućnosti je mnogo! Živjeti ne selu, a raditi u gradu. Buditi se s ptičicama, a svejedno imati sve prednosti modernog društva na dohvat ruke. Ovaj je scenarij dugo bio nedostižna utopija, no s razvojem tehnoloških rješenja i nemoguće postaje izvedivo. Koncept pametnog grada spaja tehnologiju, upravljanje zajednicom i različite članove društva, koristeći tehnološke elemente kao što su Internet stvari (IoT) i umjetna inteligencija (AI). Ove tehnologije olakšavaju razvoj različitih elemenata pametnog grada, uključujući prijevoz, upravljanje, obrazovanje, sigurnost i komunikacije. Građane se više ne smatra samo korisnicima, već dionicima s aktivnom ulogom u razvoju svog životnog okruženja. Pojava 5G tehnologije donijela je velike promjene u izazovno vrijeme, baš u trenutku kada je rad na daljinu postao bitan faktor kako zaposlenicima, tako i poslodavcima.  Unatoč predviđanjima kako će do 2050. većina ljudi živjeti u gradovima, trendovi u posljednje vrijeme pokazuju prijelaz s globalne na lokalnu proizvodnju i potrošnju. Ako možete raditi s bilo kojeg mjesta, ništa vas ne primorava da se nosite s užurbanim ritmom velikih gradova, te sve više na vidjelo izlaze dobre strane manjih urbanih sredina.

Mali pametni gradovi u Hrvatskoj

Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine strateški je dokument Republike Hrvatske u kojem je posebno istaknut razvoj pametnih gradova i otoka. Za male i srednje gradove, ti bi pomaci u tehnološkom napretku mogli rezultirati potpuno novim načinom rješavanja gospodarskog razvoja. Privlačenje ljudskog kapitala novi je pomak u gospodarskom razvoju, a pametna tehnologija idealan je način da se pokaže predanost grada inovacijama i poduzetničkom razmišljanju. Manja sredina može značiti bržu implementaciju promjena, te manje papirologije kako bi se izgradilo željeno životno okruženje. Gradski čelnici s modernim razmišljanjem shvaćaju da bi modernizacija njihove općine mogla značiti spajanje prednosti velikog grada s jedinstvenošću manje zajednice. Ovih pet hrvatskih gradova pokazalo je da to doista i može biti tako.

Grad Krk

Broj stanovnika: 6.800
Površina: 111 km2
Poticaji za poduzetnike: poslovna zona Kornić, umanjenje komunalnog doprinosa za 80% poljoprivredne proizvodne objekti

Krčka je katedrala, uz Frankopanski kaštel najpoznatiji motiv najvećeg grada na otoku Krku. U stari grad se ulazi kroz četvora vrata, a Krk se intenzivnije razvio izvan zidina tek u zadnjih nekoliko desetljeća. Već od ranoga srednjega vijeka ovdje se nalaze tragovi ugostiteljstva, a Grad Krk danas je administrativno, političko, gospodarsko i vjersko središte istoimenog otoka. Tijekom 2019. pripremljen je Plan digitalne transformacije Grada Krka koji obuhvaća stručne i operativne podloge za brojne aktivnosti unutar Strategije pametnog Grada. Krk je tako prvi uveo besplatnu Wi-Fi mrežu, imaju mrežu e-punionica, pametno zbrinjavanje otpada. LED rasvjeta opremljena je senzorima i softverskom podrškom, a tu je i sustav za praćenje popunjenosti parkirališta. Ovim potezima gradske su vlasti pokazale da razmišljaju o strategiji razvoja koja podržava očuvanje tradicije, ali ujedno svojim stanovnicima i posjetiteljima omogućuje ugodniji život uz moderna tehnička dostignuća.

Grad Pazin

Broj stanovnika: 8.400
Površina:  135 km²
Poticaji za poduzetnike: Poduzetnički inkubator PazinUP, velik udio gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, startup-ovima i inovacijama

Grad Pazin svoju povijest piše od 983. godine, a Pazinska je jama, na kojoj je izgrađen, od davnina plijenila pozornost mnogih pisaca poput Julesa Vernea, Vladimira Nazora, Dantea i mnogih drugih. Pazin i njegovih 18 naselja pružaju mnogo mogućnosti za gastromonsko uživanje i aktivan odmor, zato je strategija razvoja usmjerena turizmu i održivosti u ovom slučaju bila pun pogodak. Nagrade za primjenu pametnih rješenja, odgovorni u Pazinu mogu zahvaliti činjenici da su jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji imaju strategiju razvoja pametnog grada. Za početak su uveli kompletnu modernizaciju javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima s GPRS tehnologijom. Tu je i izgradnja širokopojasnog Interneta u sklopu projekta RUNE, postavljanje stanice za iznajmljivanje električnih bicikla, izgradnja punioce za električna vozila, te pametna rješenja za odlaganje otpada. Njima se omogućuje korisnicima da putem smart korisničkih kartica i smart spremnika odlažu željenje količine otpada, čime izravno utječu na visinu svojih mjesečnih računa. U proteklih 11 godina broj poduzeća u Pazinu povećao se za gotovo 23%, dok je nezaposlenost pala ispod 3%.

Grad Supetar

Broj stanovnika: 4.300
Površina: 30 km²
Poticaji za poduzetnike: Poduzetnički fond za gospodarstvenike

Otok Brač treći je po veličini u Hrvatskoj, a preko ljeta postaje pravi mamac za domaće i strane turiste. No gradske vlasti s jednakom pažnjom razmišljaju o njima i o svojim cjelogodišnjim stanovnicima. E-Usluge Grada Supetra građanima omogućavaju da u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta podnesu online zahtjev i rješenje zaprime putem e-maila. Uspostavom sustava praćenja  i informiranja o prometnim gužvama na prilazima luci, Grad Supetar odlučio je ublažiti negativne posljedice trajektnog prometa kroz grad, kao i loše iskustvo turista koji se moraju nositi s tim gužvama, baš kao i građani. Razvojem digitalne platforme koja će imati funkcionalnost izvještavanja uživo o stanju prometa u gradu, prikazivat će se stanje gužve, vrijeme čekanja, kao i informacije o voznom redu, te omogućiti prediktivni kalendar prometnih gužvi na određeni dan u godini. Sustav će koristiti svima koji planiraju svoje putovanje, kao i gradskoj upravi za koordinaciju gužve i uvođenje veće sigurnosti u prometu.

Grad Ploče

Broj stanovnika: 9.500
Površina: 128,94 km²
Poticaji za poduzetnike: Poduzetnički inkubator Ploče, poduzetnička zona Vranjak

Grad Ploče u pisanim se izvorima spominje od srednjeg vijeka, uglavnom u ispravama dubrovačke provenijencije, a prvi put 1387. kao luka Ploče koja je pri ušću Neretve. Nekoliko je puta ovaj grad mijenjao ime, ali njegova strateška važnost za Hrvatsku je neupitna. Uz novoizrađenu Strategiju pametnog grada, danas je u fokusu razvoja Grada Ploče digitalizacija gradske uprave kroz optimizaciju poslovnih procesa uvođenjem Integralnog sustava za praćenje, kontrolu i upravljanje dokumentacijom, s uključenim modulima za upravljanje sjednicama i projektima. Osim projekta digitalizacije gradske uprave, Ploče uvode i sustav video nadzora javnih površina. Novi, integrirani sustav tehničke zaštite s 37 kamera, omogućit će pregled i veću sigurnost definiranih lokacija na javnim površinama grada, čime će se sigurnost i nadzor javnih površina postaviti na željeni stupanj zaštite.


Svim nabrojanim gradovima zajednička je vizija poduzetnije budućnosti. Strateškim ulaganjima u pametne tehnologije ove će “male” sredine postati velika konkurencija većim urbanim središtima, a neke to njih to već i jesu. Implementacijom 5G mreže diljem Hrvatske oni postaju privlačna destinacija digitalnim nomadima, kojih je u jeku pandemije uzrokovane virusom COVID-19 sve više, kao i neizbježna destinacija na turističkoj mapi svijeta. Nove tehnologije čine male gradove privlačnijima i poduzetnicima, koji u takvom okruženju imaju priliku razviti svoj puni potencijal. Ne zaboravimo veliki hrvatski brend Rimac automobili, koji je dom za svoje sjedište pronašao u Svetoj Nedelji, gradu koji je s digitalizacijom otišao toliko daleko da plaćanje komunalnih usluga omogućuje i kriptovalutama, te ima 4 poslovne zone i nepostojeći prirez. Uz kontinuirana ulaganja i dobru strategiju mali gradovi doista mogu postati lideri pametne budućnosti.

Podijelite