Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj ponudio Microsoft Azure Stack uslugu unutar svog novouređenog i dvostruko većeg data centra u Zagrebu. 

Migracija poslovanja u cloud jedan je od najvećih trendova današnjice među svjetskim kompanijama. Tvrtke privlači povećana agilnost i fleksibilnost koju nudi ova opcija, a to se najviše odnosi na mogućnost povećavanja i smanjivanja kapaciteta prema trenutnom zahtjevu.

Ovakav način poslovanja ima velike prednosti kada je u pitanju učinkovitost i omogućuje tvrtkama brzu reakciju i prilagodbu na nove uvjete i mogućnosti. U 2000 četvornih metara serverskih sala, u kojima se nalazi 288 rackova, s mogućnošću smještanja više od 12.000 servera i s više od pet tisuća kilometara kablova, smjestio se novouređeni HT Data centar.

Kontinuiranim ulaganjem u njegov razvoj te dvostrukim povećanjem kapaciteta, kao i održavanjem TIER 3 razine sigurnosti, cijeli je data centar postao više orijentiran korisniku, a svi prostori prenamijenjeni su kako bi dali punu podršku kada su u pitanju kolokacija servera, migracija u cloud, Disaster Recovery,  te Managed & Professional services.

Sigurnosni alati, poput Veeam Backupa i replikacije, štite podatke i „mission-critical“ sustave tvrtki kako od nepovratnog gubitka tako i od DDoS te raznih hakerskih napada, dok se cijeli HT Data Centar nalazi pod nadzorom kakav same tvrtke u vlastitom okruženju ne mogu osigurati.

Upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj

Jedna od najvažnijih novosti tiče se operativnog okruženja – u suradnji sa strateškim partnerom Microsoftom, Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatsku doveo Microsoft Azure Stack, jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu koja korisnicima u Hrvatskoj omogućuje istovremeni pristup najmodernijim cloud sustavima i upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj.

Uvođenjem ove usluge Hrvatski Telekom želi tvrtkama na hrvatskom tržištu omogućiti neke nove prilike za rast i razvoj poslovanja te njihovu digitalizaciju, kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

Azure Stack – cloud tehnologija po mjeri korisnika

Azure Stack kombinira infrastrukturu kao uslugu (IaaS) i platformu kao uslugu (PaaS), kroz paket softvera koji se može primijeniti u lokalnom data centru ili unutar Azure clouda. Azure Stack tehnologija omogućuje ekstenziju računalnog Azure clouda u data centar okruženje. Na taj način donosi agilnost i ubrzanu inovaciju, dok istovremeno kroz ovakav hibridni model ispunjava razne regulatorne zahtjeve, a na njegovom marketplaceu korisnicima su dostupni gotovi produkti kao što su VM, CRM, E-commerce, web serveri, te brojni drugi.

Hibridni modeli najbolji su izbor za tvrtke kojima je potrebna sigurnost i zaštita za “mission-critical” sustave, a koje ujedno imaju i manje zahtjevne aplikacije kojima je potreban agilniji pristup. Primjerice, ako je vaše radno okruženje izuzetno dinamično, tada možete koristiti public cloud za zadatke koji zahtijevaju brze promjene, dok one stabilnije i dugoročnije možete rješavati u privatnom cloudu ili onom smještenom u data centru.

Isto tako, hibridno rješenje računalnog clouda može se koristiti za odvajanje osjetljivih informacija od manje osjetljivih podataka. Tada se osjetljivi podaci pohranjuju na namjenski server, dok se front end aplikacije mogu pokrenuti na public cloudu. Kada je u pitanju obrada big data podataka, neke od velikih analiza mogu se izvoditi u okruženju public clouda, dok se osjetljivi podaci mogu čuvati iza vašeg firewalla. Ovakvim odvajanjem postiže se neometano poslovanje uz najveću dostupnu sigurnost.

Kako funkcionira Microsoft Azure Stack?

Azure Resource Manager (ARM) je kontrolna ploča koja se koristi u svim Azure uslugama, uključujući Azure Stack. ARM vam omogućuje da upravljate svim svojim resursima na Azureu kao skupinom, što znači da u jednoj operaciji možete implementirati, ažurirati i izbrisati podatke. Azure Stack nije DIY platforma za virtualizaciju ili nešto što pokrećete na vlastitom hardveru, već integrirani sustav koji hardverski partner integrira u postojeće okruženje.

Kako bi pravilno funkcionirao, ovaj sustav zahtijeva redovito ažuriranje i sinkronizaciju s public Azure cloudom. Upravo je to i dio od tri obećanja koja Azure i Azure Stack daju svojim korisnicima: konstantni razvoj aplikacije, Azure usluge dostupne u vlastitom prostoru i iskustvo integrirane isporuke.

Programeri i IT stručnjaci s Azure Stackom imaju iskustvo konzistentno onome koje imaju u Azureu, što je moguće zahvaljujući istom okruženju. Međutim, prava je inovacija Azure Stacka implementacija konzistentnog API-ja za cloud kao Azure, tako da je iskustvo u oba clouda isto. Jednostavno povezivanje s portalom na kojem se vrši odabir između unaprijed konfiguriranih uzoraka nije dovoljno; definicija samoposluživanja sada uključuje programski pristup API-ju clouda za stvaranje, raspoređivanje i rad u cloudu.

Smisao Azureovog dizajna je ukloniti složenost izgradnje aplikacija u cloudu i usredotočiti se na kontinuirano pružanje usluga o kojima ovise aplikacije. Za razliku od Azurea, Azure Stack korisnicima daje slobodu da ga implementiraju, njime upravljaju i održavaju ga.

Combis i Hrvatski Telekom kao stručna podrška za Azure Stack

Stručnjaci Hrvatskog Telekoma i Combisa pružaju punu podršku svakom korisniku. Combis je zadužen za pripremu Azure Stack kapaciteta i modela rada, te se zajedno s mrežnim stručnjacima Hrvatskog Telekoma brine o mrežnoj integraciji i upravljanju implementacijom i radom same platforme.

U suradnji s Microsoftom pripremljen je dizajn i operativni procesi. Hrvatski Telekom bio je odgovoran za nabavku i smještaj Azure Stack platforme, zadužen je za pripremu paketa usluga prema krajnjim korisnicima, te omogućava mrežni pristup od korisnika do Azure Stacka te od Azure Stacka do javnog Azurea.

Organizacije sada mogu graditi moderne aplikacije u hibridnim okruženjima, postižući ravnotežu između kontrole i fleksibilnosti. Programeri mogu graditi aplikacije koristeći skup Azure usluga i DevOps procesa i alata, a zatim surađivati s operacijama za uvođenje na lokaciju koja najbolje zadovoljava poslovne, tehničke i regulatorne zahtjeve. Programeri mogu ubrzati razvoj novih aplikacija u cloudu, koristeći komponente dostupne u Marketplaceu, uključujući alate i tehnologije otvorenog koda.

Uvođenje Azure Stacka u Hrvatsku, kao i povećanje kapaciteta HT Data Centra, sastavni je dio platforme ”Svijet boljih mogućnosti” kojom Hrvatski Telekom ostvaruje korporativno obećanje o ubrzanju digitalizacije tvrtki i pružanju novih mogućnosti, kako bi mogle biti učinkovitije, agilnije i konkurentnije kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Podijelite