Otprilike polovica svjetske populacije već živi u gradovima, generirajući više od 80% globalnog BDP-a – odgovornost je na svima da taj život postane održiv.

Pametni grad nije više tek pomodni izraz, već koncept koji je postao stvarnost na mnogo načina. Mnogi su gradovi počeli integrirati tehnologiju u svoju infrastrukturu, poboljšavajući kvalitetu života i čineći svoje funkcioniranje pametnijim nego ikad prije. Predviđa se da će potrošnja na tehnologiju pametnih gradova doseći 189,5 milijardi dolara do 2023. godine. Zahvaljujući tehnološkom napretku, gradovi budućnosti bit će čišći, sigurniji, održiviji i inteligentniji nego što smo ikada mogli zamisliti. Bilo da se radi o smanjenju gužve u prometu, mjerenju emisija ispušnih plinova ili ažuriranja voznog rasporeda javnog prometa u stvarnom vremenu, pametna tehnologija i analiza podataka imaju za cilj poboljšati kvalitetu života građana i njegovih posjetitelja. Trenutno je 55% svjetske populacije urbanizirano, a neki se gradovi mogu pohvaliti populacijom većom od 10 milijuna stanovnika. Ova brza urbanizacija znači da se očekuje da će ogromne dvije trećine svjetske populacije živjeti u gradovima do 2050. godine. Kako bi podržali ovaj brzi rast, resursi poput hrane, zemlje, vode, pa čak i zraka postaju sve oskudniji, što negativno utječe na životni standard širom svijeta. Pametni gradovi predstavljaju savršeno rješenje za postizanje održivog razvoja u urbanim područjima. Ne samo da su sposobni potaknuti gospodarski rast i poboljšati operativnu učinkovitost, već to čine i na održiv način koji poboljšava zdravlje i dobrobit gradskih stanovnika širom svijeta. Pametan grad može imati pozitivan utjecaj na sva područja čovjekova života, od trenutka kad ujutro ustane do radnog dana i krene kući.

Pametno za grad – pametno za čovjeka

Pametna tehnologija u kući ili stanu poboljšava energetsku učinkovitost, ali može učiniti jutarnju rutinu lakšom i ugodnijom. Korištenjem pametnog termostata i senzora osvjetljenja, osoba se može probuditi na najugodniji način, jer su temperatura i svjetlost personalizirani i reagiraju na navike i vitalne podatke određene osobe. Ostale tehnologije uključuju sustave za odgovor na potražnju za energijom koji se automatiziraju kad se pojavi topla voda, smanjujući rizik od buđenja pod hladnim tušem ujutro. Ovi sustavi također omogućuju postavljanje perilice rublja ili posuđa da rade u najjeftinije vrijeme, obično u vrijeme kada ljudi spavaju. Smanjenje kućanskih poslova svakako se smatra povećanjem kvalitete života, zar ne? Pametni domovi slušaju naše želje na daljinu, te prikupljaju informacije štedeći novac i omogućujući nam da živimo zelenije od trenutno kada se svako jutro ustanemo. Dobivanje jutarnje kave moglo bi biti manje stresno s bežičnim senzorima koji otkrivaju kada uđete u vaš omiljeni kafić i upozoravaju konobare na vašu vjerojatnu narudžbu na temelju povijesti narudžbi. Za poslodavca u maloprodaji ovakvi bi podaci mogli biti od pomoći u prilagođavanju iskustva kupovine na temelju pristupa mrežnoj aktivnosti dosadašnjih kupaca. Učinkovitija organizacija životnih aktivnosti pomoću big data podataka i IoT tehnologije pomoći će ljudima da postignu uravnoteženiji način života. Žarulje se mogu uključiti i isključiti putem telefona, nosivi fitnes uređaji omogućuju praćenje svakodnevnih aktivnosti i analitiku sna, a možemo čak i automatizirati obroke svog ljubimca pomoću pametne hranilice. U pametnim se gradovima mobilne aplikacije mogu koristiti za praćenje stanja na cesti i prometnih informacija, pomažući nam izbjeći mjesta gdje nastaju zagušenja.

Pametni gradovi prate potrebe svojih stanovnika

Svi su pod stresom odlaska na posao i s posla, jednostavno zato što su tada najveće gužve u prometu. Pametni gradovi pomažu u ublažavanju toga čineći putovanja ugodnijim iskustvom. Pametna tehnologija može omogućiti automobilu da se poveže s domom pojedinca i tako, na primjer, uključuje grijanje dok se on nalazi u blizini svog odredišta. Pametna tehnologija vozila i mobilna 5G tehnologija  mogu upozoriti kamione za smeće kada su puni, što skupljanje otpada čini učinkovitijim. Promjena svjetla na semaforu ovisno o situaciji na cesti u određenom trenutku štedi vrijeme, ali i povećava sigurnost na cestama. Korištenjem pametnog parkiranja smanjuje se razina stresa, a time i broj nesreća i sukoba tijekom pronalaska mjesta za limenog ljubimca. Smatra se da će energija koja se koristi u građevinskom sektoru iznositi nevjerojatnih 60% globalne potrošnje energije do 2050. godine. Pametna arhitektura rješava ovaj problem prikupljanjem podataka iz zgrada. Na primjer, senzori koji otkrivaju nedostatak aktivnosti u praznim uredima mogu informirati sustave osvjetljenja i temperature kako bi tim prostorima posvetili manje resursa, smanjujući otpad i troškove.

Odgovorniji život u svjetskim gradovima do 2050. Kao zajednički cilj

Iako gradovi zauzimaju samo 2% svjetske kopnene površine, oni troše preko dvije trećine svjetske energije i odgovorni su za više od 70% globalnih emisija CO2. Čisti i obnovljivi izvori energije, koji se koriste zajedno s pametnim mrežama, ključni su za zaustavljanje štetnih učinaka uzrokovanih velikom potražnjom za energijom. Od pametnih brojila i uređaja do obnovljive energije, pametna mreža gradska je elektroenergetska mreža koja omogućava korisnicima da budu svjesniji svojih izbora energije i donose bolje odluke za okoliš i svoju budućnost. Kako održivi izvori energije značajno smanjuju emisije ugljika i poboljšavaju uvjete života u urbanim područjima, sve se više gradova okreće energiji vjetra i sunca u težnji za čistom budućnosti s niskim udjelom ugljika. Integracija pametne tehnologije u kante za otpad, kao što je ugradnja senzora i kompaktora za punjenje kako bi kante imale veći kapacitet, omogućuje gradskim sustavima za gospodarenje otpadom učinkovitu raspodjelu resursa i izbjegavanje nepotrebnih odvoza. Studije su također pokazale da redovito izlaganje prirodi pridonosi smanjenju negativnih emocija i smanjuje stres. Kombinacija pametne tehnologije, poput preciznih poljoprivrednih senzora, s inovativnom urbanom arhitekturom nudi fantastičan način za poboljšanje kvalitete života u gradu i stvaranje održivijeg životnog prostora.

Podijelite