Procjenjuje se da će svjetsko tržište privatnih mobilnih 5G Campus mreža do 2025. biti vrijedno približno 70 milijardi dolara!

 

https://www.youtube.com/watch?v=fK-B9ViIKP8

Jeste li znali da tvornica srednje veličine može generirati do 116% povrata investicije upotrebom privatne mobilne mreže i automatiziranih digitaliziranih procesa? 5G Campus mreža privatna je mobilna mreža koja pruža puni potencijal 5G mreže svim njezinim korisnicima. Takve privatne mreže mogu koristiti tvrtke, tvornice, državne institucije, ali i sveučilišta. U njihovu slučaju 5G mreža umanjuje pojavnost nepredvidivih situacija koje su prepreka kvalitetnom istraživačkom radu, a studenti će moći raditi s tehnologijom koja će biti jedan od nositelja i katalizatora industrijske revolucije koja se upravo počinje događati diljem svijeta, a opisujemo je pojmom Industrija 4.0. Brzina protoka informacija, mogućnost obrade velike količine podataka, brzina odziva mreže, mogućnost upravljanja velikim brojem uređaja u otvorenim i zatvorenim prostorima – što god bio prioritet određene organizacije, 5G Campus mreža pruža ciljano ono što korisniku treba.

FER i HT zajedno pokrenuli prvu 5G Campus mrežu u Hrvatskoj

Krajem 2020. godine FER je u suradnji s HT-om postavio prvu 5G Campus mrežu, s ciljem da se aktualnih 250 projekata u više od 30 istraživačkih laboratorija odvija po suvremenim standardima struke u optimalnom okruženju. Testna campus mreža na FER-u je implementirana na način da se koristi frekvencijski pojas 3,5 GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani isključivo za ovu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. Najveća prednost privatne mreže je u tome što se ona može prilagođavati individualnim potrebama i uvjetima korisnika. U FER-u tako mogu simulirati različite uvjete i probleme za koje zatim nalaze rješenja.

Prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost na FER-u, ističe kako su prednosti ovakve mreže brojne:

Prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost na FER-u. (Izvor: Screenshot “5G Unboxing – Campus mreža” video)

Kampus mreža je zapravo fizičko mjesto na kojem je uspostavljena mobilna mreža. U ovom slučaju radi se o kampusu, fizički ograničenom prostoru, a to je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Istraživačima, studentima i mnogim drugima je 5G bitan jer daje potpuno novu kvalitetu mreže. Daje nam kašnjenje koje je zanemarivo malo i onda u uvjetima gdje moramo provoditi istraživanja koja zahtijevaju da mreža bude besprijekorna 5G nam daje u potpunosti novu dimenziju rada.

Na FER-u je u tijeku nekoliko projekata. Jedan od njih razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja. Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje 5G omogućuje u iskustvu igranja zahtjevnih igara, a koji u svojoj završnoj fazi predviđa i korištenje virtualne stvarnosti.

Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovime otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u, tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj.”,  izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Start-up, zračna luka ili međunarodna korporacija – 5G campus mreža prilagođena je svima

Međunarodna zračna luka „Dr. Franjo Tuđman“

U usporedbi s prijašnjom, nova mreža na području kompanije Ericsson Nikola Tesla ponudila im je mnogo brži odziv u svakodnevnim operacijama, no njezinu primjenu smatraju korisnom za opću dobrobit. Privatne 5G campus mreže imat će snažan utjecaj na različite industrije, među kojima su i proizvodni sektor, energetska industrija, promet i logistika, te aeronautika. Uprava Međunarodne zračne luke „Dr. Franjo Tuđman“ upravo je zbog toga odlučila pomoću 5G tehnologije poboljšati svakodnevne operativne zadatke, poput pregleda terena i uvođenja autonomnih vozila. Osim poboljšane operativnosti, sigurnost je glavni razlog uvođenja 5G mreže u poslovanje zračne luke koja godišnje prima više od milijun putnika.

Sigurnost je prioritet i kompaniji poput Infobipa, prvog hrvatskog „jednoroga“, u kojem ističu da se poslovanje budućnosti može odvijati isključivo praćenjem tehnološkog napretka, a 5G mreža preduvjet je inovacija.

„Nama je od benefita 5G campus mreže najvažnija sigurnost jer želimo u našem kampusu imati zaštićenu okolinu u kojoj ćemo moći razvijati buduće proizvode.“ – zaključio je Mijo Soldin, direktor operativne strategije i partnerstava iz Infobipa.

Pametni poslovni procesi, povećanje učinkovitosti i smanjenje troškova idu ruku pod ruku, zato 5G predstavlja optimalno rješenje koje će se pokazati ključnim za četvrtu svjetsku industrijsku revoluciju koja je već u punom zamahu!]]>

Podijelite