Prvi korak prema poduzetničkom putovanju je pronalaženje održive poslovne ideje. Detaljno istražite tržište, analizirajte potrebe potrošača i identificirajte nedostatke ili potrebe koje vaš proizvod ili usluga mogu ispuniti. Čvrsta poslovna ideja čini temelj na kojem će se graditi vaša tvrtka. Nakon što imate jasnu poslovnu ideju, vrijeme je da razvijete opsežan poslovni plan. Navedite svoje ciljeve, tržište, marketinške strategije i financijske projekcije. Dobro strukturiran poslovni plan ne samo da vam pomaže da ostanete usredotočeni, već služi i kao putokaz za budući rast i razvoj vaše tvrtke.

Procijenite svoje financijske resurse i istražite mogućnosti financiranja kao što su osobna štednja, zajmovi ili investitori, te napravite detaljan financijski plan. Potražite savjet iskusnih mentora, stručnjaka iz industrije i kolega poduzetnika. Njihovi uvidi, savjeti i veze mogu se pokazati neprocjenjivima dok se nosite s izazovima i složenostima pokretanja i rasta svoje tvrtke. Učinkovite strategije marketinga i brendiranja ključne su za pozicioniranje vaše tvrtke na tržištu i privlačenje kupaca. Razvijte uvjerljiv identitet robne marke, stvorite snažnu online prisutnost i implementirajte ciljane marketinške kampanje kako biste dosegli svoju ciljnu publiku. Prihvatite moć digitalnog marketinga, društvenih medija i umrežavanja kako biste izgradili svijest o robnoj marki i uspostavili svoju tvrtku kao autoritet od povjerenja u svojoj industriji.

Kada ste sigurni da želite uploviti u poduzetničke vode, ključno je razmotriti pravne i regulatorne aspekte pokretanja poslovanja. Odredite odgovarajuću pravnu strukturu za svoju tvrtku, bilo da se radi o pojedinačnom vlasništvu, partnerstvu, poduzeću ili obrtu.

Kada je riječ o pokretanju vlastitog posla u Hrvatskoj, važno je odabrati odgovarajući oblik poslovnog subjekta koji će odgovarati vašim potrebama i ciljevima.

D.o.o., j.d.o.o. ili obrt – koji oblik poslovanja odabrati?

Pri odabiru između d.o.o., j.d.o.o. i obrta, važno je pažljivo razmotriti prirodu posla koji želite obavljati, poslovne ciljeve i osobne uvjete. Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) pruža veću zaštitu osobne imovine, ali zahtijeva osnivački kapital. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) nema zahtjev za minimalni kapital, ali ima neka druga ograničenja. U njemu se 25% ostvarene dobiti obavezno stavlja u rezerve sve dok se ne dosegne iznos od 2,500 eura, što znači da vlasnici ne mogu raspolagati cjelokupnom dobiti dokle god se oblik poslovanja ne prebaci u  d.o.o. Kada rezerve društva prijeđu navedeni iznos potrebno je izvršiti reviziju kako bi se društvo moglo preoblikovati u d.o.o. Ako se taj prijelaz ne dogodi, obveza odvajanja 25% ostvarene dobiti i dalje ostaje. 

Obrt je fleksibilan oblik poslovnog subjekta pogodan za pojedince koji žele samostalno obavljati određenu djelatnost. Prije donošenja konačne odluke, preporučuje se konzultirati stručnjake i provjeriti aktualne zakone i propise kako bi se osiguralo da odabrani oblik poslovnog subjekta odgovara specifičnim potrebama i uvjetima poslovanja. Ne zaboravite, obrtnici za sve obveze odgovaraju kompletnom svojom imovinom, dok d.o.o. i j.d.o.o. kao pravni subjekti za nastale obveze poduzeća odgovaraju do visine upisanog kapitala. 

Uz otvaranje poslovanja osobnim odlaskom na sve potrebne adrese, najbrža i najjeftinija opcija je svakako elektroničko pokretanje poslovanja putem usluge START  koja nudi sve na jednom mjestu, a dostupna je samo za hrvatske državljane koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI). Uz obvezan upis društva u sudski registar i Registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku) ili upis obrta u Obrtni registar i registar poreznih obveznika (Porezna uprava) te elektroničko plaćanje temeljnog kapitala i pristojbi, korisnik može odabrati i opcionalne usluge:

  • upisa u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja (Porezna uprava)
  • predaje zahtjeva za otvaranje transakcijskih računa poslovnih subjekata (banke)
  • registracije u sustav HZMO-a.

Ulaganje u poslovanje znači ulaganje u kvalitetnu opremu za svakodnevni rad, za lakše i uspješnije ispunjavanje poslovnih obveza. U Magenta 1 Business ponudi Hrvatskog Telekoma, odaberite najbolja poslovna rješenja za digitalizaciju vašeg poslovanja. Fiksni paketi, mobilne usluge i digitalna oprema zadovoljite će sve poslovne potrebe, a poslujete li s gotovinom svakako nemojte zaboraviti na fiskalnu blagajnu. Sretno!


Na sljedećim poveznicama donosimo najbitnije informacije za otvaranje tri najčešće korištenih oblika poslovnih subjekata za hrvatske državljane: društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i obrt.

Otvaranje društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)

Otvaranje jednostavnog društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.)

Otvaranje obrta u Hrvatskoj


Napomena: Ovaj članak pruža samo općenite informacije, ne predstavlja službenu uputu i ne može se smatrati pravnim ili poreznim savjetom. Prije donošenja bilo kakvih poslovnih odluka, preporučuje se konzultacija s odgovarajućim stručnjacima kako bi se dobile prilagođene i relevantne informacije za specifičnu situaciju.

Podijelite