Kontaktirajte nas

Pametni grad je onaj koji je izgrađen na slobodnoj i otvorenoj razmjeni podataka, opskrbljuju ga tvrtke koje u njemu rade, a omogućuje ga Internet stvari.

Analitika podataka i tehnološke inovacije pružaju novu razinu jasnoće kada su u pitanju pitanja poput održivosti, zagađenja, očuvanja energije i sprječavanja kriminala. Danas čak 54% svjetske populacije već živi u gradovima, što znači da su ti gradovi odgovorni za 75% svjetske potrošnje energije. Rezultat toga je da su naši urbani resursi poput vode i energije pod velikim i neodrživim pritiskom. Međutim, analitika podataka napreduje velikom brzinom, dopuštajući urbanim stanovnicima da jasnije vide potrošnju i korištenje svojih resursa, što dovodi do pragmatičnih rješenja za mnoge krize s kojima se naši gradovi mogu suočiti. Te krize možemo preventivno umanjiti ili čak zaustaviti kroz anticipativno razmišljanje i tehnološko umijeće. Pomoću brze analitike podataka i postavljanjem senzora po gradovima, čineći gradove dijelom Interneta stvari (IoT), možemo pretvoriti naše gradove u pametno i sigurno okruženje za život.

Za učinkovite pametne gradove potrebna je IoT tehnologija

Uspostavljanje poslovanja u srcu ekosustava pametnog grada bit će izazov za mnoge tvrtke. Kako bi bilo koje od rješenja pametnih gradova funkcioniralo, iskustvo nam govori da je uključivanje građana ključno. Pametni gradovi ponudit će tvrtkama priliku da s vremenom razviju bolju logistiku, stvarajući agilnost, te povećavajući učinkovitost u isporuci. Mnogo će toga biti pokrenuto 5G mrežom, što će rezultirati povećanjem brzine prijenosa podataka i brzinom odziva čak i slučaju da se odjednom koristi više uređaja. Pametni gradovi mogu biti ključni za tvrtke, s obzirom na to da im mogu omogućiti bolje razumijevanje urbanog područja u kojem djeluju i bolju primjenjivost tehnoloških aplikacije koje mijenjaju poslovanje, poput autonomnih vozila i dronova. Većina organizacija još uvijek ne zna u potpunosti iskoristiti podatke koje imaju za donošenje odluka zasnovanih na dokazima i podacima koji su im dostupni, te neće shvatiti prednosti IoT tehnologija ako se ne pozabave ovim problemom. Pametni gradovi predstavljaju velike mogućnosti za svako poslovanje – čak i ako tvrtke ne postanu izravni davatelji konkretnih usluga gradu u kojem posluju. Mnoge od njih morat će se na neki način prilagoditi kako gradovi postaju sve digitalnije povezani. Digitalizacija je povećavala industriju za industrijom, a danas počinje mijenjati okruženja u kojima će do 2030. biti dvije trećine svjetskog stanovništva.

Kako se tvrtke prilagođavaju tehnologijama pametnog grada

Tvrtke koje prate trendove već mijenjaju svoje pristupe pri poslovanju na urbanim tržištima, proučavaju složenost određenog grada, uključujući i način na koji lokalna vlast donosi odluke, te kako izgleda regulatorno okruženje. Inicijative pametnih gradova igraju veliku ulogu i u privlačenju i zadržavanju vrhunskih stručnjaka u svim područjima. Jednostavno rečeno, ljudi žele živjeti u pametnim gradovima. Tehnologija pametnih gradova može poboljšati kvalitetu života, a gradovi s povezanijim obrazovanjem, radnom snagom, prijevozom i zdravstvenim sadržajima moći će privući i zadržati sposobniju radnu snagu. Uredi u kojima je zastupljena tehnologija Interneta stvari percipirani su kao sigurniji, produktivniji i održiviji. Zgrade umrežene ovom tehnologijom mogu pomoći tvrtkama u optimiziranju potrošnje energije pomoću aplikacija koje automatski prilagođavaju osvjetljenje i temperaturu, što ne koristi samo okolišu, već smanjuje i potrošnju komunalnih usluga. Građanima je potrebno više mogućnosti za povezivanje s upravama i tvrtkama, kao i međusobno, te sami žele birati način na koji će vršiti komunikaciju – putem e-mail poruka, SMS poruka, društvenih mreža, web stranica za suradnju i slično. U isto vrijeme, ovaj izbor čini učestaliju, produktivnu i raznoliku suradnju lakšom. Ako se svijet poduzeća i pametnih gradova integrira na temelju ove vizije koncentrirane na korisnike, ostvarit će se veća korist za sve uključene. Ponovna uporaba infrastrukture, platformi, podataka i sustava donijet će i tvrtkama i administraciji uštede na troškovima i poboljšanu produktivnost usluga koje nude, zahvaljujući dubljem poznavanju potreba gradova, kupaca i korisnika. Sve to dolazi u zanimljivom kontekstu koji se temelji na uslugama, gdje gradske vlasti moraju jamčiti prava i obveze, a tvrtke mogu postati davatelji usluga.

 

 

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.