Kontaktirajte nas

Kako bi se mogli baviti očuvanjem okoliša, čitav niz ključnih dionika treba surađivati, zbog čega je uspješna komunikacija najvažniji faktor. 5G mreža omogućuje brzu razmjenu podataka u realnom vremenu, a tako dobiveni podaci i informacije mogu se odmah primjenjivati u svrhe očuvanja okoliša i poboljšanja kvalitete života u pametnim gradovima.

 

5G mreža ima potencijal omogućiti novi skup tehnologija i industrijskih praksi koje će dovesti do zelenije budućnosti koja je prihvatljivija za okoliš. Do tog zaključka došao je istraživački tim sa Sveučilišta u Zürichu i Empa, koji je analizirao učinke 5G mobilnog standarda na emisije stakleničkih plinova. Rezultati su pokazali kako će veća učinkovitost 5G tehnologije ne samo smanjiti emisije ugljika, već će omogućiti inovativne primjene u nizu sektora, od pametne mreže do precizne poljoprivrede, čime se pomaže u smanjenju emisije CO2. Ova migracija trebala bi se dogoditi tijekom sljedećeg desetljeća, tako da bi “5G mreža 2030. godine trebala uzrokovati oko 85% manje emisija po jedinici transportiranih podataka od današnje mreže mobilne telefonije.” Cilj je koristiti manje energije za prijenos više podataka, smanjujući potrebnu snagu za svaki bit internetskog prometa. Međunarodni standardi zahtijevaju da 5G zahtijeva mnogo manje energije za rad od 4G. Na primjer, u 4G jedan kilovat-sat (kWh) električne energije potreban je za preuzimanje 300 filmova visoke razlučivosti, dok uz 5G, jedan kWh može preuzeti 5000 filmova ultra visoke razlučivosti.

Kako 5G čuva energiju i potiče brigu o okolišu

Brzina, kapacitet i povezanost 5G mreže pružit će mnoge mogućnosti za zaštitu i očuvanje okoliša; 5G povezan s IoT-om također će smanjiti potrošnju energije, jer će se uređaji moći automatski uključiti i isključiti kada nisu potrebni. Senzori u uređajima, prometnim mrežama, zgradama, tvornicama, uličnoj rasvjeti i stambenim objektima pratit će i analizirati njihove energetske potrebe i potrošnju u stvarnom vremenu, zatim automatski optimizirati korištenje energije. 5G može pomoći u smanjenju onečišćenja zraka i vode, minimiziranju otpada vode i hrane, te zaštiti divljih životinja. Također može proširiti naše razumijevanje i time poboljšati donošenje odluka o vremenskim prilkama, poljoprivredi, proizvodnoj industriji, smanjenju otpada i još mnogo toga. Omogućujući većem broju ljudi da rade ili pristupaju zabavi na daljinu i izbjegavaju putovanje na posao i poslovno letenje, 5G će uštedjeti energiju i smanjiti emisije stakleničkih plinova iz vozila i zrakoplova. UN procjenjuje da se oko jedne trećine hrane proizvedene u svijetu baca na otpad, što također troši energiju i vodu koji su u nju ulazili. Poljoprivredni senzori mogu otkriti kada biljka vene, tako da mogu pomoći u osiguravanju žetve usjeva u pravo vrijeme. Drugi senzori mogu otkriti svježinu i kvarenje hrane kako bi potrošači znali kada je hrana sigurna za jelo bez ovisnosti o rokovima valjanosti.

5G pruža svijet boljih mogućnosti

Tek kada mrežna infrastruktura i uređaji koji se koriste podržavaju isti standard, potrošači će moći pristupiti svim prednostima 5G mreže; inače će usluga prema zadanim postavkama koristiti mrežu koju obje veze podržavaju. Trenutne 4G mreže koriste gotovo istu količinu energije bez obzira na to koliko podataka obrađuju. Nasuprot tome, 5G će omogućiti smanjenje potrošnje energije tijekom razdoblja nižeg mrežnog prometa, primjerice tijekom noći kada većina korisnika spava. U konačnici, najvažniji doprinos 5G energetskoj učinkovitosti mogao bi doći kroz pružanje većih mogućnosti korisnicima. Ekolozi i istraživački centri vjeruju da će pametni, bežično povezani uređaji, tvornice i gradovi moći optimizirati i smanjiti potrošnju energije na globalnoj razini. Krajnji rezultat? Niži troškovi i značajan doprinos globalnim naporima za ublažavanje klimatskih promjena.

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.