Kontaktirajte nas

Tehnologije koje omogućuju bolju povezivost, primjena umjetne inteligencije i strojnog učenja, te iskorištavanje jedne vrste tehnologije za različite koncepte, obilježit će 2020. u pametnim gradovima.

Ako je vjerovati dosadašnjim trendovima i predviđanjima stručnjaka, u tehnologiju za razvoj pametnih gradova ove će se godine uložiti preko 120 milijardi dolara. Singapur bi i dalje trebao biti grad s najviše ulaganja u pametna rješenja, a slijede ga Tokio, New York i London. Neki od njih bit će inspirirani velikim događanjima kao što su sportska natjecanja, te će iskoristiti priliku da poboljšaju svoju infrastrukturu, što se primarno odnosi na Tokio, koji će biti domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara. Dok najveći i najnapredniji gradovi i dalje vode u trošenju, broj srednjih i malih gradova koji žele uložiti u pametne inicijative ukazuje na brojne mogućnosti dostupne i javnom i privatnom sektoru. Pametni gradovi koriste najnoviju tehnologiju za rješavanje širokih pitanja poput sigurnosti, ekonomskog razvoja, odlaganja otpada, isporuke pitke vode, urbanog planiranja pomoću zelenih rješenja, brige o prijevozu i slično. Iako su u pitanju većinom temeljne tehnologije koje će ostati dio transformacijskog putovanja pametnih gradova, pojavit će se i nove tehnologije koje su proteklih godina bile tek u najavi. Donosimo njih pet koji bi trebali najviše obilježiti godinu u koju smo tek zakoračili.

5G i WiFi6 za bržu obradu podataka i učinkovito povezivanje

2020. mogla bi obilježiti novo desetljeće novom vrstom signala. Šesta generacija Wi-Fi-ja, poznata i kao 802.11ax, omogućava veću brzinu, niže kašnjenje i veću gustoću uređaja. Peta generacija bežične mreže ili 5G najnovija je mobilna tehnologija dizajnirana za povećanje brzine i kapaciteta bežičnih mreža. Budući da su komplementarne tehnologije, omogućit će veću brzinu podataka za podršku novim aplikacijama i povećanje mrežnog kapaciteta uz mogućnost povezivanja više uređaja.

5G_mreza_potrebna_pametnim_gradovima

Uz poboljšanja brzine, kašnjenja i veće gustoće povezanih uređaja, Wi-Fi 6 idealan je za unutarnje poslovne mreže. Uz veće brzine i poboljšani kapacitet i 5G i Wi-Fi 6 mogu poboljšati povezivanje na otvorenom. 5G koncept trebao bi ove godine dominirati najvećim telekomunikacijskim kućama, s obzirom da razvoj tehnologije zahtjeva bolju i bržu povezivost. Zbog većih brzina i pouzdanije veze pametni gradovi će moći iskoristiti sve prednosti svojih rješenja i ponuditi pametnije i pouzdanije rezultate svojih napora. Brzina preuzimanja trebala bi biti tri puta veća nego ikad prije i iskoristiva na daleko više uređaja nego što je prethodni WiFi5 mogao podržati.

Strojno učenje i AI za bolju analizu podataka

Algoritmi za umjetnu inteligenciju i strojno učenje postaju sastavni dio nekoliko industrija. Implementacijom u pametne gradske inicijative, automatiziraju se i unaprjeđuju sve proceduralne aktivnosti i operacije u cjelini. Pametan grad koristi mnogo uređaja iz domene interneta stvari (IoT) i strojeva za učenje kako bi prikupio podatke iz raznih točaka. Svi koji se odluče za korištenje analitike u svom poslovanju, trebaju ulagati u sustave strojnog učenja i umjetnu inteligenciju kako bi se snašli u ogromnim količinama informacija. Umjesto angažiranja mnoštva stvarnih osoba s velikom šansom za pogrešku prilikom analize, računala taj rizik od greške maksimalno uklanjaju i svoj zadatak izvrše brzo i učinkovito. Zahvaljujući tim značajkama, računanje velikih skupova podataka je moguće i može se izvesti u samo djeliću vremena bez ugrožavanja točnosti. Strojno učenje i inteligencija postali su bolji u analizi i mogu se skalirati dok su u oblaku. Koliko god ovi strojevi bili uspješni posljednjih nekoliko godina, planiraju se primjetno poboljšati u nadolazećem razdoblju. Automatizacija robotskih procesa nije novi koncept, no predviđa se da će 2020. biti velika godina za ulaganja u ove sisteme.

Blockchain će prerasti kriptovalute

Posljednjih mjeseci se čini kako uzbuđenje oko kriptovaluta pomalo splašnjava. Međutim blockchain tehnologija ima mnogo raznih primjena koje bi mogle donijeti nova uzbuđenja. Jedna od najvećih implementacija blockchaina Ethereum u dobrotvorne svrhe dogodila se nedavno. Naime dovršen je projekt koji je vodio Svjetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda, a osmišljen je za usmjeravanje resursa za tisuće sirijskih izbjeglica. Ti vaučeri utemeljeni su na kripto valuti koja se može iskoristiti na tržištima koja sudjeluju na njima. Zabilježeno je da ih je uspješno iskoristilo oko 10.000 pojedinaca. S obzirom na svoje standarde sigurnosti, blockchain je našao svoju primjeru i u elektronskom glasovanju, kao i u radu s iznimno osjetljivim pravnim ili medicinskim dokumentima. Jedna od osnovnih značajki blockchaina je ta što je svaki pojedinačni zapis podataka ili element šifriran. Ako je svaki podatkovni element osiguran i šifriran, cyber-kriminalac mora imati pristup svakom ključu svakog člana kako bi pristupio svim podacima blockchain-a. To ne znači da je blockchain 100% siguran, ali svakako može spriječiti izlaganje velikog broja privatnih zapisa u jednom činu.

Nova stvarnost bit će povezana vozila i autonomni dronovi u pametnijim gradovima

Autonomni automobili polako postaju realna mogućnost za široku potrošnju i sigurno će steći veću privlačnost ove godine. Tvrtke poput Qualcomm i Intel, zajedno s Fordom, Volvoom i BMW-om, udružile su se s Uberom u izgradnji autonomne flote. Čak će i Amazon podržavati dostavu narudžbi putem autonomne bespilotne letjelice. Gradovi se stoga moraju pobrinuti da imaju potrebnu infrastrukturu, poput e-punionica, kojima će postići preduvjete za održivu mobilnost. Uvođenje organizirane prometne strukture jedini je način da ove tehnologije budućnosti doista zažive na našim ulicama. Prijevozna sredstva poput autobusa, skutera, zajedničkih automobila, bicikala i autonomnih vozila budućnosti zahtijevaju prostor za parkiranje, što će digitaliziranim sustavima parkiranja donijeti veću ulogu. Omogućujući veću integraciju parkiranja i e-prijevoza, omogućivši jednostavni prijelaz s osobnih automobila na skutere, bicikle, javni prijevoz ili zajednička e-vozila, gradovi mogu smanjiti vožnju automobilom u središtu grada. Mudrost vodstva pametnog grada očituje se u dobroj pripremi i predviđanju potreba stanovnika, kako bi se na vrijeme stvorili preduvjeti za daljnji razvoj.

XaaS će postati standard usluge

Sve-kao-usluga (EaaS ili XaaS) dobit će još više zamaha u 2020. Riječ je o izrazu za računalstvo u oblaku koji se koristi za veliku raznolikost usluga i aplikacija kojima korisnici pristupaju na zahtjev putem Interneta. Većina pružatelja usluga svoje resurse i proizvode smješta u oblak, te nudi različite hibridne mogućnosti njihova korištenja. XaaS ovisi o snažnoj platformi usluga u oblaku i pouzdanoj internetskoj vezi, kako bi se uspješno postavila kao standard. Da bi uspjele u ekonomiji usluga, tvrtke moraju razviti prilagodljive načine personalizacije i unovčavanja usluga za korisnike.

everything_as_a_service_je_neizvjezbi_koncpet_kojeg_ce_morati_prihvatiti_svi_koji_rade_s_tehnologijom

Većina tvrtki mora promijeniti organizacijsko ponašanje dizajnirano za proizvodnju konzistentnih, učinkovitih, jeftinih proizvoda u velikim količinama. Novi svijet orijentiran je na kupca, dok opstaju samo oni koji se uspješno razvijaju, prilagođavaju i kapitaliziraju individualizirane odnose s kupcima. Potrošače nije briga na koji način ćete ispuniti njihov zahtjev, dok god je on ispunjen na njima pristupačan način i pod zadanim uvjetima. Pružatelji usluga moraju nabavljati i pohranjivati podatke vezane za svoje klijente, analizirati ih u stvarnom vremenu i kontinuirano se prilagođavati i djelovati s dinamičnim cijenama i personaliziranim ponudama za poboljšanje korisničkog iskustva. Upravo to nudi i pametni grad svojim korisnicima – proizvod koji će im olakšati životne obveze, na ekonomičan i financijski pristupačan način u svakom trenutku. Pozitivne posljedice tog ulaganja bit će vidljive u kapitalnim ulaganjima i razvijanju poduzetništva, te boljem životnom standardu s održivom ekonomijom. 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.